Gallery


 
 
 
 
We designed and built this project In Winchester, Va between 2004-2007.  There was an existing house on the site built in the mid-1950's which was demolished by hand allowing many materials to be salvaged, some of which were reused in the new house.  The basis of the new design was directed by the homeowner's desire for single floor primary living spaces surrounding a comfortable courtyard space for entertaining.  Other design goals were natural flow between spaces with minimal hallways, lots of natural light, interesting ceilings and floors, and traditional styling with modern, clean lines.   Many of the finish materials are from local sources which add to the house's indigenous character, such as limestone foundation walls and patio pavers, stucco and clapboard siding,  hardwood floor coverings, and standing seam and slate roofs.  The result is an assembly of building forms that are carefully interwoven to create an open and harmonious interior. 
  
 

New House in Winchester


 

Bluemont Remodel

 
This project involved a complete remodel of an early to mid-20th century cabin in the Blue Ridge Mountains near Bluemont.  The scope of work included a fair amount of interior re-structuring to improve spatial flow and all new systems to provide a comfortable and modern living space.  The character of the existing house was well maintained by refinishing the pine floors, rebuilding the screen porch at the rear of the house, replacing the front porch floor with a native oak plank, and replacing the windows with period style units, mostly in the previous locations.  There were several opportunities for custom woodworking in this project which always adds a level of interest for us.  The owners chose to utilize a stained poplar wainscoting in the main living area and the bathroom.  Other built-ins include a bookcase in the upper level that works also as a guardrail.  The bedroom has a window seat built-in between two new closets that flank an existing window.  On the exterior, some of the cedar shingle siding was replaced due to termite damage at the back of the house and where a poor flashing detail at the roof had been leaking for some time.  Some framing members in the roof needed replacement and all the asphalt shingles were replaced.  The entire house was repainted in the end with warm colors that blend the house to its mountain environment.
 
 
 
 
 
This timber frame porch was designed and built in Clarke Co. in a woodland setting overlooking a pond.  All the white oak framing members were cut and milled by a local sawyer and then planed and mortised at Houseworks' shop outside of Berryville.  The thick walnut flooring was cut, sawn, and dried on the owners property and finished into planks nearby.  All of the wood was finished with a natural oil leaving it with a warm, soft finish.        

Timber frame porch


 

Porch/Patio in Winchester

 
 
 
 
 
 
This house originally had a small deck with a pea gravel patio area that offer limited outdoor living space.  The owner requested a slightly larger covered porch area and an easy to maintain stone patio that was more fitting to the style of the house.  The porch finishes include pvc trimwork, Timbertech synthetic decking and handrail, and pre-painted standing-seam roofing, all of which are virtually maintainence free.
 
 
 
 
The owners of this historic farm near Berryville wanted to renovate this brick building, that once served as a slave quarters, into a commercial kitchen with living space on the second floor.  Everything within the building was removed leaving only the 13" thick brick walls standing.  The brick gable end walls also had to be taken down for safety reasons, the brick from which was later used to veneer the gables of the new structure.  The crawl space and root cellar were excavated deeper to allow better access underneath the kitchen.  New footings were poured and block foundations were built inside of the stone foundation everywhere bearing was necessary to provide support for the entirely new building.  The floor system was oversized to handle the equipment loads of the commercial kitchen.  The new frame walls were insulated on the outside with foamboard against the interior face of the brick walls.  The upper level was built with an attic truss allowing for an open plan on the first floor.  Although half the area, the second floor was able to house a bedroom, office, full bathroom, several large closets, and a small kitchen.
 

Smithfield Farm Renovation

 

Albin Addition

 
An example of our preferred palette of materials, this project balances efficiency with timeless detailing.  The addition is insulated well from the ground up, starting with an insulated and conditioned crawl space which greatly reduces moisture and mold problems typically associated with insulated floor joists and vented foundation walls.  The floor is built with a subfloor material called Warmboard which incorporates a structural sheathing with channels for radiant tubing.  Warmboard is covered with a sheet of aluminum that helps transfer the heat from the tubing evenly through the floor.  So far, this has proven to be the best way to incorporate radiant heating with hardwood floors.  The  walls are SIPs (structural insulated panels) which have the greatest R-value per inch of any type of wall available.  The roof is a simple truss frame covered in 5/8" plywood and pre-painted standing-seam roofing, then insulated with blown-in fiberglass insulation.  All of the exterior trimwork, except for the beadboard soffit, is made of pvc and then painted.  The lap siding is Hardiplank, a cement and cellulose product with the character of wood that will not rot and holds paint better than any wood siding.  There is a great deal of natural daylighting via the casement windows which seal better than double-hungs and provide more glass area.  All of the electric lights in the addition are energy-saving flourescent.
 
 
 
 
 
 
This 40 year-old A-frame was in need of repair but the owners also wanted more living space so that multiple generations of the family could enjoy the cabin at one time.  The project was designed by an architect in Baltimore, also a friend of the owner.  Several details were developed during construction between the architect and Houseworks including the deck railing and some interior trim components.  The addition utilizes a combination of traditional and modern materials to create a fresh and inviting retreat in the mountains for an urban family and their friends.
 

Addition in Siler, VA

 

Addition in Berryville

 
 
 
This addition was designed to help bring in natural light from the south side of the house while expanding the main living area.  The existing house was a series of somewhat small and poorly lit spaces, including the bedrooms.  A new master bedroom and bathroom were added as well with the same goal to provide plenty of natural light.  The floor is a radiant-heated slab covered with tile in the living area and a floating laminate floor in the bedroom.  The structure is a hybrid of stick framed walls, timberframe trusses, and a SIP panel roof.  The large amount of glass to the south takes advantage of passive solar heating by soaking up the heat into the tile and concrete floor during the day and later radiating it into the house at night.  The operable skylights with adjustable built-in blinds offer ventilation in the summer without too much solar gain from the direct sunlight.   These features, coupled with a well-insulated envelope, provide a balance of energy-efficiency and well-lit, comfortable living.
  This outdoor kitchen pavilion was designed and built after the pool and surrounding stone apron were in place.  The timberframe shelter and wooden floor were designed to soften the existing stonework's rigid edges.  The goal to balance a palette of natural materials suggested another complimentary texture for the built-in cabinetry, stucco.  The stainless steel cabinet components and the granite counter tops give a sleek, modern touch to the rustic setting.  With connections to all major utilities, the conveniences of an indoor kitchen are at hand.  The kitchen has plenty of storage space, a built-in natural gas grill, hot water at the sink, and two under-cabinet refrigerators.   The large enclosed storage unit flanking the entrance to the bathroom was designed as a privacy screen for changing.  The spacious bathroom is ventilated and naturally lit with opposing windows.  The wall-hung dual-flush toilet and granite-topped vanity are complemented by the modern detailing in the custom-built cabinetry and wall paneling.  It is the owner's intention to grow climbing vines across the trellis portion of the roof to provide further shading to the front of the pavilion.  

Lavender Hill Pool House

 

Springfield Farm

 The main portion of this house was built around the turn of the last century. A kitchen and family room were added on in the 1950s and 1970s on adjacent sides of the house and were therefore only joined by a labyrinth of small rooms.  We gutted, renovated and added on to the kitchen and connected the modernized kitchen to the family room via a new sunroom. A full bath and laundry were also added outside of the kitchen area at the common entrance.  The existing stucco was stripped to the brick base and a new coat of stucco was applied to the entire house and the original stone foundation was repointed creating a fireproof and low-maintenance exterior.  New windows with aluminum cladding and low-e insulated glass were installed throughout the house. Air conditioning was also installed throughout. All of the one-storey portions of the house had new pre-painted metal roofing and gutters installed and new composite shutters were hung on most of the windows.  Ultimately, the character and charm of this 100+ year old farmhouse has been preserved while bringing it into the 21st century.
     This historic house in the center of Millwood had seen its' share of additions and renovations, but the character and integrity of the original structure was still very apparent and therefore became one of the primary design parameters for this project.  Other primary objectives were to establish a more modernized open plan in the main living areas, provide plenty of natural lighting throughout, and retrofitting the house with high-efficiency insulation, windows, HVAC equipment, and modern electrical and plumbing systems.   Most of the stone chimney was revealed in the process and then re-pointed where necessary to be left exposed on three sides in the living room and master bedroom above.  All of the longleaf pine casing and new flooring was milled locally by Cochran's Lumber and Millwork.  Some of the original pine flooring was able to salvaged and re-milled for use in some of the smaller sections of floor and as a tabletop at the kitchen island.  The palette of natural local materials coupled with the well-lit open plan offers a fresh yet familiar feeling to this important historical home.   

Brookside renovation

 

Firehouse Gallery

 This building, located on Main St. in Berryville, was originally home to the Berryville Fire Dept. and later renovated for use as the offices for the Town of Berryville and the Berryville Police Dept..  Currently owned by the Town, the building was recently rented to the non-profit organization Berryville Main Street (BMS).  It was the goal of BMS to convert the first floor of the building to a community gallery space where local and regional artists could display their wares while contributing to the gallery via commission based sales.  A new bathroom on both floors and a small office space in the corner of the gallery were part of the design provided by Main Street Architecture in Berryville.  Much of the original  structure was revealed and maintained as finished surfaces, including the concrete floor and the brick and stucco walls which were patched and painted.  The original garage door openings had been framed in with doors and windows while being used as office space.  In this renovation, the infill framing was removed and storefront glass was used within the original door jambs to create a bright and open space for the gallery.  All of the built-in display cases, portable display panels, tables, and the sales counter were built by Houseworks' members Will and Greg.  
 

The existing portico was in poor condition due to a flat roof design and some bad waterproofing details.  We removed it completely and built the new portico in its place with a very maintenance-free approach.  The columns are made from a fiberglas composite and all of the trim components, including the beadboard on the arched ceiling, are made of PVC.  Much care was taken to attach the structure to the front of the house securely and with proper flashing details to divert water away from the wall.  Also, the connection to the brick floor was critical to maintain the structural integrity of the entire roof system.  A threaded rod runs from the brick porch, through the hollow columns, and into the roof beams eliminating any chance of uplift in excessive winds.  Drawings for this project were provided by the owner who had the portico designed by a local architect.
 

Portico Slideshow

 


This project involved creating a variety of living spaces in a previously unfinished basement while also establishing a sense of connection between the main living level and the basement, or "lower level", by opening the entrance of the stairwell where it connects to the kitchen.  To increase the level of comfort, the perimeter foundation walls were insulated with foamboard and cork flooring was installed over the concrete slab with a heavily padded vapor barrier underneath.   There were many opportunities for custom built cabinets throughout including the credenza in the kitchen where the wall was opened into the stairwell, the divider cabinet with the tapered columns in the living area, and the bookcases between the stair corridor and the pottery studio.  Other custom touches by Houseworks include sliding doors built from recycled barnwood that was brought from a family farm,  the hanging light fixture made out of an old ox yoke, and a vanity made from an antique oak table.
 

Burke Basement